Tekst Martine Pilaar
Foto Mediacentrum Rijksoverheid

Een koude januaridag in Baarle-Nassau. Burgers en buitenlui verzamelen zich in het gemeentehuis voor een avondvullend programma over de criminaliteit in het buitengebied. De burgemeester trapt af: ‘Helaas is het nodig om op de agenda te zetten. Drugscriminaliteit op het platteland brengt grote gevaren met zich mee. Ook voor de welwillende burger.’

Met het oprollen van zo’n 5 a 6000 hennepkwekerijen per jaar in Nederland, menen de dienders van  Hennepteam de Baronie dat dat staat voor zo’n 15% van het totaal. Met 532 opgerolde kwekerijen in Zeeland-West-Brabant houdt de politie zich dagelijks bezig met deze vorm van ondermijnende criminaliteit. De mannen van het Hennepteam, J.P. Spierings en Freek Haverhoek, gooien met cijfers. De gemiddelde kwekerij die zij oprollen heeft zo’n 250 planten. Hoe ondermijnend de kweek is, maken ze duidelijk met de vergelijking dat de stad Den Haag verlicht kan worden met alle gestolen elektriciteit. Ook de directe gevaren van een hennepkwekerij komen aan de orde. Maar dan over naar de signalen van een hennepkweek. 

Hennep
Hennepkwekerij in een schuur

Duivenpoep op het dak 

Staat er een raam continue op een kier? (Ventilatie is nodig.) Zijn er luchtslangen zichtbaar? Zijn de gordijnen dicht? Bezoekers op de raarste tijden? Condens aan de binnenzijde van de ramen? Gaat er telkens licht aan op een vaste tijd? Dat duidt op timers in een niet-bewoonde ruimte. Ruikt de directe omgeving van een huis naar luchtverfrisser? Dat wordt nogal eens gebruikt om de henneplucht te maskeren. Tot slot, duiven en andere vogels houden van warmte, dus zie je de beesten op het dak en/of veel vogelpoep in de buurt… Met deze heel concrete aanwijzingen kan de buurtbewoner van een verdacht pand vooruit.

Sporttassen

Het begint natuurlijk met de inrichting… vijverfolie, isolatiemateriaal, hout, sporttassen, vuilniszakken, transformatoren, slangen kunnen allemaal verdachte materialen zijn van een op te bouwen kwekerij. Na een week of tien, kan in een ruimte van 10m2 al een opbrengst gegenereerd worden van zo’n 12.000 euro. Een kamertje van 2 bij 5 meter levert dus zo’n 60.000 jaarlijks op.

synthetische drugs
Labopstelling voor de productie van synthetische drugs

Onmiskenbare chemisch geur 


En dan de synthetische drugslabs, toegelicht door Freek Pecht. De infrastructuur op het Brabantse platteland is ideaal! De havens van Rotterdam en Antwerpen zijn dichtbij. Zo niet de haven van Moerdijk of Vlissingen. De signalen van een synthetisch lab zijn subtieler. Er is niet veel ruimte nodig voor een laboratoriumopstelling. Hoewel ook hier veel ‘spullen’ in en uitgebracht moeten worden. De benodigde chemicaliën ruiken naar aceton of anijsachtig, in elk geval een onmiskenbare chemische geur. Ook een grote vriezer kan een aanwijzing zijn. Maar voor de buurtbewoners is het naast de geur, het laden en lossen – vaak strak tegen de muur. Uiteraard afgeplakte ramen, want pottenkijkers zijn niet gewenst. Noteer vooral een kenteken, geeft de Eenheidscoördinator synthetische drugs  van de Brabantse politie mee aan de belangstellenden. Het publiek krijgt foto’s te zien van verschillende recent opgerolde labs, van buiten een kale schuur in een woonwijk, van binnen een klein  pillenfabriekje.

Facilitators


Natuurlijk kun je als onroerendgoedeigenaar prima je schuur verhuren. Maar het is aan jou om de criminelen buiten de deur te houden. Dat kan allereerst om een doortastend contract op te stellen, eventueel met een deskundige op dit gebied. Zo kun je bijvoorbeeld erin opnemen dat onderverhuur niet toegestaan is en je als eigenaar geregeld een kijkje kan nemen in de ruimte.  Immers met de uitleg om criminelen te weren, kan een bonafide huurder daar geen moeite mee hebben.  Maar betaalt jouw huurder, of althans na de eerste keer een van zijn maten, de huur in contanten of heb je wisselende mensen of je erf, krap je dan eens achter je oren. Na deze voorlichtingsavond weet je dat de criminelen de bovenwereld hard nodig hebben. Je bent een gewaarschuwd mens na deze avond. De uitsmijter. Natuurlijk is de politie je beste vriend op zo’n moment, maar direct de wijkagent bellen dat hoeft niet. Anoniem bellen is altijd een optie. 

Politie aan het werk in het buitengebied
Politie aan het werk in het buitengebied

Melden helpt!

Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving in 2017 een recordaantal van 4.019 meldingen (+20%) over harddrugs. Er is al jaren een stijgende lijn zichtbaar in het aantal tips over de productie van en handel in harddrugs. Ten opzichte van 2010 is het aantal zelfs verdubbeld. Dankzij de tips werden vorig jaar grote partijen cocaïne onderschept, drugslabs ontmanteld en straathandel aangepakt. Ook het aantal meldingen over financieel-economische delicten en voetbalgeweld nam in 2017 toe. In totaal gaven anonieme melders 16.918 tips door.