Tekst Elianne Mastwijk
Foto Politie, Openbaar Ministerie

De bestrijding van de synthetische drugsproductie is een van de speerpunten van de ondermijningsteams in Zuid-Nederland. Politie en OM hebben de afgelopen jaren tientallen drugslabs opgerold, verdachten die ze in die labs aantroffen vervolgd en afgelopen november was er nog een tweedaagse actiedag waarbij alle aandacht uit ging naar de stoffen voor de productie van deze synthetische drugs, de zogeheten precursoren. 

Voor de ondermijningsteams in Zuid-Nederland is het een speerpunt geworden, niet alleen vanwege het grote gevaar dat een drugslab oplevert maar zeker ook omdat de productie van drugs enorm veel afval oplevert. Het gerommel met chemicaliën levert tienduizenden liters gif op dat een vernietigend effect heeft op het grondwater en de bodem waar we op leven. Het leven dat vernietigd wordt doordat dit gif overal roekeloos wordt gedumpt door drugscriminelen. 

Afval

Europol schat dat bij de productie van één kilo MDMA maar liefst zes tot tien kilo giftig afval overblijft. Bij de productie van één kilo amfetamine is de verhouding nóg dramatischer: daarbij komt twintig tot dertig kilo afval vrij. Eind januari trof de politie Oost-Brabant drugsafval aan op de Schoordijk in Budel. Zo’n 25 jerrycans, vijf vaten, slangen, buizen en tien volle vuilniszakken werden op de afgelegen dijk gedumpt.

Mierenzuur is een grondstof voor de productie van synthetische drugs

Drugscriminaliteit is een ,,ernstige vorm van milieucriminaliteit”, schrijven onderzoeksters Yvette Schoenmakers en Shanna Mehlbaum dan ook over drugsafval in Brabant. Bij het dumpen van drugsafval houden criminelen geen rekening met het gevaar dat dit kan opleveren voor mens en natuur. In Kerkrade werd op 17 januari na een achtervolging een bestelbus met drugsafval midden in een woonwijk werd gedumpt.  Uit voorzorg werd aan de inwoners van Meuserstraat gevraagd om binnen te blijven in de woning en ook om ramen en deuren te sluiten. Er werd namelijk een irritante en prikkelende geur waargenomen. De Politie Kerkrade trof in de bestelbus twee grote vaten van elk 1.000 liter aan, deels gevuld met vermoedelijk drugsafval.

Dumpritjes 

De misdaad is vindingrijk om afval kwijt te raken, van vaatjes in het bos of het weg laten lopen in slootjes. Vaak worden bestelbusjes en vrachtwagens gehuurd voor dergelijke ‘dumpritjes’. Op een onverhard pad nabij de Petrus van Eijnattenlaan in Leende werd vrijdagmiddag 26 januari een onbeheerde bestelbus met drugsafval gevonden.

Tot nu toe belandt het meeste gif in vaten in de buitengebieden. Die zijn nog op te ruimen. Maar onderzoekers voorspellen dat lozingen gaan toenemen. ‘Gewoon’ op het riool. Of het weg laten stromen in de grond. Een Brabantse verdachte liet het zelfs weglopen in zijn eigen achtertuin. De politieagenten die in zijn tuin belanden zien dat er op die plek niets meer groeit. Alles is dood. En het stinkt er verschrikkelijk. Een andere productielocatie werd ontdekt omdat alle bomen eromheen dood gingen. ,,In augustus 2015 liepen vier kinderen eerste- en tweedegraads brandwonden op toen ze door een plas drugsafval fietsten op een bospad in het Belgische Zutendaal”, aldus de onderzoeksters Schoenmakers en Mehlbaum.

De schadelijke gevolgen voor mens én natuur door deze dumpingen zijn enorm

Rechercheurs, waterschappen, omgevingsdiensten, ze kennen allemaal voorbeelden dat het gif zo wegstroomde de natuur in: in de grond naast een laboratorium, op sloten, beken, rivieren, vermengd met regulier afval, vermengd met mest, rijdend geloosd op het wegdek vanuit speciaal geprepareerde voertuigen, geloosd in het afvalwater van autowasserettes, de creativiteit en totale gewetenloosheid is grenzeloos. Een boer in Someren vermengde drugsafval met mest en reed dat daarna uit over zijn akker. De MDMA werd maanden later teruggevonden in de bladeren van de mais.

Schadelijke gevolgen 

De schadelijke gevolgen voor mens én natuur door deze dumpingen zijn enorm. Zo werd de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau verwoest. De bacteriën die afvalwater moeten zuiveren waren dood door lozingen chemicaliën vanuit een amfetamine lab. De installatie functioneerde niet meer.  De waterzuiveringsinstallatie moest leegpompt worden en afgevoerd. Het jaar ervoor was diezelfde installatie ook al eens stilgelegd vanwege een vermoedelijke drugsafvallozing.

Geen visitekaartje

Dumping van drugsafval leidt niet altijd tot diepgaand rechercheonderzoek. De ‘’dumpers’’ laten vaak geen visitekaartje achter. Waar het mogelijk is om terug te rechercheren naar de herkomst van de vaten wordt dit zeker ook gedaan door de politie en het OM, al is het maar om de schade te kunnen verhalen op de daders. Daarbij is de hulp van mensen die getuige zijn geweest van een dumping, of een boer die benaderd wordt door criminelen om iets op te slaan in zijn gierkelder voor de politie en het OM van essentieel belang.

We willen tenslotte allemaal dat ons drinkwater schoon blijft, dat onze kinderen veilig buiten kunnen spelen zonder brandwonden op te lopen. Mens én natuur moeten veilig zijn, want waar gif wordt gedumpt wordt alles verwoest.