De afgelopen week zijn er op 123 adressen in Zuid-Nederland bezoeken gebracht in het kader van ''De Week van het Buitengebied. De week is  gericht op het aanpakken en voorkomen van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied.

Op veel plaatsen zijn bestuurlijke controles geweest, waarbij gemeenten voorop gingen om onder meer te kijken naar de invulling van bestemmingsplannen, bewoning en de registratie daarvan en allerlei zaken op het gebied van milieu en handhaving. Op een aantal locaties hebben de politie en het Openbaar Ministerie het strafrecht ingezet omdat hennepkwekerijen werden aangetroffen en grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

Inzicht 

De week heeft er voor gezorgd dat we meer inzicht in de problematiek in het gebied hebben gekregen. Daarnaast was de week gericht op preventie, door het vergroten van de bewustwording van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in de samenleving. Door middel van bewustwording kunnen burgers en bedrijven weerbaarder worden gemaakt om weerstand te bieden tegen ondermijnende activiteiten. Interventies hebben tot doel te voorkomen dat een klimaat ontstaat waarin criminele en illegale activiteiten kunnen floreren.  Om dit te doen zijn er onder andere folders uitgedeeld met daarin tips en trucs voor het herkennen van een drugslab of hennepschuur.

Veroordeling 

In deze week heeft de rechtbank in Oost-Brabant ook een uitspraak gedaan over een zaak die zich in het buitengebied heeft afgespeeld. Criminelen die gebruik maakten van een bedrijf in Haler zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 en 4 jaar. De faciliterende eigenaar van een van de loodsen waarin de productie van amfetamine plaatsvond, is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Na deze week is de aandacht voor het buitengebied natuurlijk niet voorbij, maar de eerste stappen naar nieuwe inzichten en ervaringen is wel gezet.