Tekst Elianne Mastwijk

In Nederland en zeker ook in Oost-Brabant hebben we veel grote drugsonderzoeken. Een van die onderzoeken start ogenschijnlijk per toeval op 17 maart 2017. 

De politie Oost-Brabant wordt in verband met een mogelijke inbraak opgeroepen naar een bedrijventerrein in Drunen te gaan. Die inbraak blijkt al snel iets veel groters te zijn want zodra zijn de situatie die de politie aantreft is opvallend. De loods waar zogezegd zou worden ingebroken stond leeg, op één vrachtwagen met een los wiel na. Rondom het wiel lag allerlei gereedschap en grote witte zakken.

“Hoewel je ogenschijnlijk nog zou kunnen betogen dat je met een deel van het gereedschap een vrachtwagen kunt repareren, moet het voor iedereen méér dan duidelijk zijn geweest dat hier niets te repareren was en dat dit ook kennelijk niet de bedoeling was. De eerst as was al leeg gehaald en zij stonden op het punt de tweede as leeg te halen toen de politie hen betrapte.“

In de assen van de vrachtwagen zaten grote witte ‘’sokken’’ verstopt waarin de politie cocaïne, heroïne en morfine heeft aangetroffen. In de keukenkastjes in de loods werden ook nog eens 29 schijven met drugs gevonden.  De totale hoeveelheid die in Drunen verborgen werd gehouden was 88 kg heroïne, morfine en codeïne.

politie trekt rol uit assen vrachtwagen

Een van de overeenkomsten in de drugsonderzoeken is dat verdachten eigenlijk altijd zeggen van niets te weten. Ze worden vanuit het niets op straat aangesproken om een klusje te doen, en als dat klusje erop uit draait dat ze betrapt worden door de politie dan weten ze echt niet hoe het kan dat er in  hun koffer, hun huis of in het geval van deze zaak vrachtwagen, drugs verstopt zit.

Blok heroïne

Nadat op 16 maart 2018 het Openbaar Ministerie Oost-Brabant betoogd heeft wat voor straffen de mannen moeten krijgen was op 30 maart 2018 een rol weggelegd voor de rechtbank Oost-Brabant. Zij veroordeelden twee van de drie mannen tot gevangenisstraffen van zes en negen jaar.

“De verdachten maakten zich schuldig aan de internationale smokkel van harddrugs. Die handel wordt gedreven door criminele organisaties en kan gepaard gaan met ernstig geweld en andere vormen van criminaliteit.”

Harddrugs bevatten voor de gebruikers daarvan schadelijke stoffen. gaat drugsgebruik vaak samen met diefstal of ander crimineel gedrag omdat de drugs toch ergens van betaald moet worden. Hierdoor wordt schade en overlast toegebracht aan anderen.

Wat dus begon als een melding van een mogelijke inbraak, eindigt voor de politie en het OM in een succesvol onderschept harddrugstransport. En de twee mannen die dachten wel even de drugs te vervoeren en over te laden gaan nu zes en negen jaar de gevangenis in. Van toevalstreffer tot lange gevangenisstraf.

Achtergrond

  • In het Europees Drugsrapport van 2017 staat dat er jaarlijks in Europa meer dan een miljoen inbeslagnames van illegale drugs zijn gemeld. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden drugs die bij gebruikers zijn aangetroffen. Transporten van meerdere kilo’s drugs van handelaren en producenten vormen echter het grootste deel van de totale hoeveelheid in beslag genomen drugs. Cannabis is de meest in beslag genomen drug en goed voor meer dan 70 % van alle inbeslagnames in Europa. Cocaïne komt op de tweede plaats (9 %), gevolgd door amfetamines (5 %), heroïne (5 %) en MDMA (2 %)
  • Op 16 maart 2018 zijn drie verdachten voor de rechter verschenen en twee weken later heeft de rechtbank Oost-Brabant uitspraak gedaan in de zaken. Twee van de drie mannen zijn veroordeeld tot zes en negen jaar gevangenisstraf. De derde verdachte werd vrijgesproken, het Openbaar Ministerie denkt nog na over een eventueel hoger beroep.