De ondermijningsteams van Politie, Openbaar Ministerie en gemeenten uit Zuid-Nederland hielden zich op 7 en 8 november bezig  met een gezamenlijke actie tegen de productie van synthetische drugs. Op tientallen plaatsen in Zuid-Nederland  zijn daarbij door de ondermijningsteams controles en acties uitgevoerd. Een van de verdachten die tijdens deze operatie in beeld is gekomen stond vandaag voor de rechter. De officier van de justitie eist een gevangenisstraf van 36 maanden tegen de verdachte.

De zaak die vandaag voor de rechter behandeld werd, is mede gestart op basis van een melding bij Meld Misdaad Anoniem dat er in de woning van de verdachte vermoedelijk een drugslab aanwezig was.

Toen de politie Zeeland-West-Brabant tijdens Operatie Impact een doorzoeking deed in het pand, was het goed raak. Zij troffen daar zes liter amfetamineolie en 153,32 gram amfetaminepasta aan. Daarnaast werd er ruim 2000 gram MDMA en 7,72 gram cocaïne aan. In woning werd ook nog een groot contant geldbedrag gevonden, een duur horloge en twee vuurwapens met daarbij 113 patronen. Het aantreffen van wapens en munitie is niet verrassend maar wel ernstig, het is een feit van algemene bekendheid dat men zich bij dit soort praktijken bewapent om zichzelf en de voorraad te beschermen.

De ondermijnende criminaliteit in Zuid-Nederland is een probleem van ons allemaal en moet daarom ook gezamenlijk worden aangepakt. Om de pakkans te vergroten zijn meldingen uit de maatschappij ook een belangrijke bron van informatie. Dat melden helpt bewijst deze zaak weer.

Het is algemeen bekend dat illegaal geld verdienen een grote motivatie is voor criminelen om zich bezig te houden met de drugsproductie. Dat zij daarbij gevaar veroorzaken voor de omgeving waarin zij dat doen  lijkt hen niet te deren. Drugslabs bevinden zich lang niet altijd op afgelegen bedrijfsterreinen, criminelen deinzen er niet voor terug om een drugslab op te zetten midden in een woonwijk.

Het afval dat vrijkomt bij de productie van synthetische drugs wordt gedumpt in de natuur, wat niet alleen grote kosten met zich meebrengt als het afval moet worden opgeruimd, het is ook zeer schadelijk voor mensen en dieren wanneer zij in aanraking komen met dit chemisch afval. Chemisch drugsafval vormt ook een bedreiging voor ons drinkwater. De bron van drinkwater in Nederland is grotendeels grondwater. Dat grondwater is kwetsbaar en moet worden beschermd tegen giftige afvalstoffen, zoals drugsafval. 

Pillen die in beslag zijn genomen tijdens de actie in Limburg afgelopen week

Deze week meer acties tegen synthetische drugs

De politie heeft dinsdagavond 4 september 2018 een grote hoeveelheid synthetische drugs en een tabletteermachine aangetroffen in een loods aan de Wijngaardsweg. Daarbij zijn vijf verdachten aangehouden.

Rond 21.30 uur werd er door politiemedewerkers van het basisteam Heerlen en het Team Ondermijning Limburg (TOL) een doorzoeking gehouden in het betreffende pand. Daarbij zijn een 25-jarige man uit Oirsbeek, een 26-jarige man uit Heerlen en twee mannen uit Hoensbroek van 42 en 44 jaar aangehouden die op dat moment aanwezig waren op het terrein.

De geavanceerde tabletteermachine kan wekelijkse grote hoeveelheden pillen produceren. De politie onderzoekt hoelang de machine al in productie was. Dit kan in het verdere strafproces leiden tot ontneming van onrechtmatig verkregen inkomsten. De vijf aangehouden verdachten worden komende vrijdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.