Tekst Willem-Jan Uijtdehage
Foto Politie Zeeland-West-Brabant

De doelstellingen van de integrale actie tegen ondermijnende criminaliteit werden  in de week van 5 maart ruimschoots gehaald.

“We hebben drugs, geld en luxe goederen in beslag genomen. Kortom, er is een slag uitgedeeld aan de ondermijnende criminelen”, zegt Freek Pecht, één van de coördinatoren van de actieweek.

Informatie op de plank

Het begon maandag met een briefing met ongeveer zestig mensen. Freek Pecht, coördinator aanpak synthetische drugs in onze eenheid, en specialist Tibor Fijnaut openden de week met een uitleg. Er waren drie doelen te behalen: criminaliteit aanpakken, informatie inwinnen en de onderwereld in beroering brengen. Naast veel politiemensen van verschillende afdelingen, zaten in de zaal tal van ketenpartners: gemeenten, belastingdienst, openbaar ministerie, Riec (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), Seon (ruimingexperts) en nog enkele andere partners. Na de briefing ging de groep op pad in verschillende teams. Zo ging het iedere dag van de week in verschillenden samenstellingen. De basis van de week lag in de informatie. Vanuit andere onderzoeken, vanuit anonieme meldingen en tips was veel informatie op de plank komen liggen. Die informatie werd nu gebruikt om een week lang de aanpak van ondermijning te vullen.

Slag toegebracht

Coördinator Freek Pecht blikt terug op de veegweek: “We hebben de ondermijnende criminaliteit  een slag toegebracht. Met de aanhoudingen en inbeslagnames is dat doel ruimschoots gehaald. Drugs zijn uit het verkeer gehaald, opslaglocaties blootgelegd en criminelen aangepakt. Gedurende de week kwam er veel nieuwe informatie binnen. Het team dat de invallen deed, belde ook aan bij buren van locaties en maakte een praatje met voorbijgangers. Zo kwam er weer veel nieuwe informatie binnen wat een volgende dag, en soms zelfs nog dezelfde dag, tot succes leidde. We zijn er zeker in geslaagd criminele processen te verstoren door de inbeslagnames. Ook hebben we geldstromen verstoord en criminelen in hun portemonnee geraakt door hun luxe goederen in beslag te nemen. Op naar de volgende veegweek!